Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Ψηφιακή Κάλπη «ΖΕΥΣ» : Ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκπαίδευση και κάθε άλλο νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 5244/Β/12-11-2021 η Υπουργική Απόφαση 5204/11.11.2021 σχετικά με τη λειτουργία της ψηφιακής κάλπης «ΖΕΥΣ»

Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που σας βοηθάει να διεξάγετε τη διαδικασία των εκλογών παντός τύπου, με ψηφιακό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου.Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διοργανώσει εκλογές παντός τύπου.

Ως «Διεξάγουσες Αρχές», που μπορούν να κάνουν χρήση της Ψηφιακής Κάλπης «Ζευς», ορίζονται τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, οι φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, οι φορείς του δημοσίου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και κάθε άλλο νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, στους οποίους η ΕΔΥΤΕ ΑΕ δύναται να παρέχει δικτυακές και υπολογιστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει τους σκοπούς και τη λειτουργία της ΕΔΥΤΕ ΑΕ και το καταστατικό της. Η χρήση της Ψηφιακής Κάλπης «Ζευς» πραγματοποιείται κατόπιν απόφασης των αρμόδιων οργάνων των Διεξαγουσών Αρχών σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας τους ή το καταστατικό τους. Η έκδοση της εν λόγω απόφασης δεν απαιτείται, αν από την κείμενη νομοθεσία προβλέπεται ρητά ως υποχρεωτική η χρήση της Ψηφιακής Κάλπης «Ζευς».

Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ γίνεται μέσω ενός απλού web browser, ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου. Υποστηρίζονται πολλαπλά είδη ψηφοδελτίων και εκλογικών συστημάτων, όπως ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ψηφοφορίες με διαφορετικό ψηφοδέλτιο ανά συνδυασμό, και ψηφοδέλτια για ταξινομική ψήφο (STV).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου