Σάββατο 4 Απριλίου 2020

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FUNDS ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ

ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΕΧΕΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ FUNDS ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ


>


Τη βαριά καταγγελία ότι η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μετοχές στα funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.


Συγκεκριμένα έδωσε συνέντευξη στο κανάλι Θεσσαλία TV. Σε αυτήν αναφέρθηκε στον νόμο «Ηρακλής», ο οποίος αφορά τα κόκκινα δάνεια που είναι υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επισήμανε ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα funds «αν τρεις συναπτούς μήνες δεν πάρουν τα χρήματα που τους χρωστάνε οι δανειολήπτες, να πάνε στον κύριο Μητσοτάκη και στον κύριο Σταϊκούρα και να ζητήσουν 12 δισεκατομμύρια (!), τα οποία το κράτος δεν έχει». Και συνέχισε λέγοντας:


«Ξέρετε πού θα τα βρει: θα πάει στην τρόικα να τα δανειστεί για να τα δώσει στα ταμεία. Αν είναι δυνατόν! Μια τέτοια εποχή να δανείζεται το Ελληνικό Δημόσιο 12 δισεκατομμύρια, αντί να τα ρίξει στο ΕΣΥ, να βοηθήσει τους αγρότες, να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους, να βοηθήσει τους οικοδόμους, να βοηθήσει τους δικηγόρους. Θα τα πάρει από τον ESM -μνημονιακό δάνειο- για να τα δώσει στα ταμεία του Delaware και του New Jersey, στα οποία βεβαίως έχει και μετοχές ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη”.


Πηγή: www.e-synews.gr

Σε δεινή θέση οι Έλληνες της Αυστραλίας-Διώχνουν από τη χώρα, όσους έχουν απολυθεί

Σε δεινή θέση οι Έλληνες της Αυστραλίας-Διώχνουν από τη χώρα, όσους έχουν απολυθεί

 

Έστω και αργοπορημένα, άρχισαν τα όργανα για τους Έλληνες που βρίσκονται στην Αυστραλία. Είτε είναι με τουριστική Βίζα, είτε με Βίζα εργασίας, η Κυβέρνηση με ανακοινώσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης, δηλώνει απερίφραστα, πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να φύγουν από τη χώρα. 

Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τους Έλληνες φοιτητές. Δεν εξήγησε όμως πώς να φύγουν από τη χώρα, αφού όλες οι πτήσεις έχουν καθηλωθεί. Και σε όλα αυτά, η Ελληνική Κυβέρνηση, κωφεύει.

Συγκεκριμένα όπως είπε ο υπουργός Μετανάστευσης Alan Tudge, η Κυβέρνηση της Αυστραλίας, θα υποστηρίξει οικονομικά, αποκλειστικά και μόνο τους Αυστραλούς υπηκόους. 

Όλοι οι υπόλοιποι, εφόσον δεν μπορούν να υποστηρίξουν από μόνοι τους τον εαυτό τους, θα πρέπει να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Για όσους έχουν τουριστική βίζα, είτε 3μηνη είτε 6μηνη, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε ότι δεν πρόκειται να τις ανανεώσει και οι επισκέπτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Αυστραλία. 

Και αυτό, για μη επιβαρύνουν το σύστημα υγείας της Αυστραλίας.

Για όσους εργαζόμενους  Έλληνες και όχι μόνο, έχουν χάσει τις δουλειές τους και δεν μπορούν να βρουν δουλειά, ο υπουργός Μετανάστευσης είπε επίσης ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το πιο σημαντικό από τις ανακοινώσεις, αφορά χιλιάδες φοιτητές, πολλοί από τους οποίους είναι από την Ελλάδα, που έμειναν «απέξω» από τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και δεν έχουν βίζα μόνιμης παραμονής. 

Πρόκειται για Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και έφτασαν στην Αυστραλία σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν φοιτητική βίζα, για να έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν ορισμένα χρόνια.

Η φοιτητική βίζα, τους επιτρέπει να δουλεύουν 20 ώρες την εβδομάδα – ενώ παράλληλα σπουδάζουν σε διάφορες σχολές – αλλά σε κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία.

Όμως σχεδόν στο σύνολό τους, έμειναν χωρίς δουλειές, και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Και για αυτούς η κυβέρνηση της Αυστραλίας δείχνει την πόρτα εξόδου.
Όμως και να θέλουν να επιστρέψουν, δεν υπάρχουν πτήσεις. Κάτι στο οποίο απέφυγε να σχολιάσει ο υπουργός Μετανάστευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα θα έχει συνάντηση ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης, με τον υπουργό Μετανάστευσης, προκειμένου να συζητήσουν το όλο θέμα. 

Ευνόητο είναι ότι θα πρέπει οι ελληνικής καταγωγής βουλευτές και υπουργοί σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και οι μεγάλοι φορείς της ομογένειας να θέσουν επιτακτικά το θέμα στη κυβέρνηση της Αυστραλίας.
Μέχρι σήμερα πάντως και παρά την επικοινωνία Ελλήνων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση αδιαφορεί παγερά και τα κατά τόπους Προξενεία, συστήνουν πτήσεις με κόστος μεγαλύτερο των 7.500 ευρώ.

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο και θα γίνει ακόμα περισσότερο με όλα αυτά που ανακοινώθηκε. Ήδη τίθεται σοβαρά θέμα επιβίωσης.

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Φυλακή την εποχή του κορωνοϊού

Φυλακή την εποχή του κορωνοϊού





Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κρατούνται μέσα σε συνωστισμένες φυλακές. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν την δυνατότητα ούτε να πλύνουν τα χέρια τους ούτε να κρατήσουν ασφαλείς αποστάσεις.

Provided by Deutsche Welle © picture-alliance/dpa/A. Dedert Provided by Deutsche Welle 
 
Οι φυλακές δεν μένουν αλώβητες από τον κορωνοϊό. Για το λόγο αυτό χιλιάδες κρατούμενοι σε όλο τον κόσμο, κυρίως εκείνοι που έχουν τελέσει πιο ελαφρά αδικήματα είτε αφήνονται νωρίτερα ελεύθεροι είτε εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σε χώρες όπου οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων είναι ιδιαίτερα κακές, έχουν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια με απόπειρες απόδρασης και σε κάποιες περιπτώσεις με νεκρούς και τραυματίες. Εκτιμάται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο 11 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στις φυλακές. Χιλιάδες διαβιούν σε βρώμικα κελιά μαζί με πολλούς άλλους και δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό, σαπούνι και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Η σωματική απόσταση και η απομόνωση είναι πρακτικά αδύνατες. Μην ξεχνάτε αυτούς που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα» δήλωσε πρόσφατα η Μισέλ Μπασελέ, επιτετραμμένη των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Τουρκία αφήνει ελεύθερους 90.000 κρατούμενους


Τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία αφορούν κυρίως ήδη άρρωστους κρατούμενους και καταδικασθέντες άνω των 65 ετών © picture-alliance/AP Photo/M. Guzel 
Τα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία αφορούν κυρίως ήδη άρρωστους κρατούμενους και καταδικασθέντες άνω των 65 ετών

Μερικά παραδείγματα από κάποιες χώρες που ο κορωνοϊός θα μπορούσε να πλήξει ιδιαίτερα τους κρατούμενους στις φυλακές: Στην Αίγυπτο οι φυλακές είναι κάτι παραπάνω από υπερπλήρεις και σε αυτές κρατούνται σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και επικριτές του καθεστώτος. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν πως οι δεσμοφύλακες τους παίρνουν το σαπούνι και το χαρτί υγείας. Και στη Λιβύη κ κατάσταση είναι δραματική και πολλοί κρατούνται καταχρηστικά. Έχουν αφεθεί προς το παρόν 450 άτομα ελεύθερα χωρίς όμως αυτό να βελτιώνει ουσιαστικά την κατάσταση.

Στην Τουρκία η κυβέρνηση θέσπισε νόμο, ο οποίος προβλέπει την πρόωρη απόλυση τουλάχιστον 90.000 κρατούμενων από τους συνολικά 300.000. Η έκτιση της ποινής σε ανοιχτό κατάστημα μετατρέπεται σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα μέτρα αυτά αφορούν όσους είναι άνω των 65 χρόνων και έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Εξαιρούνται κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για άσκηση βίας εναντίον γυναικών, ανθρωποκτονία με δόλο και αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί τρομοκρατίας.

Στην Ιταλία νεκροί και τραυματίες

Φυλακή στο Μιλάνο © Getty Images/AFP/M. Medina Φυλακή στο Μιλάνο 
 
Το Ιράν έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό και έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι πάνω από 10.000, ενώ έχουν δοθεί άδειες σε 85.000 κρατούμενους. Πρόκειται κυρίως για άτομα που έχουν διαπράξει μικροαδικήματα και πολιτικούς κρατούμενους. Ο αδελφός του αμερικανοϊρανού επιχειρηματία Σιαμάκ Ναμάζι δηλώνει ότι 25 κρατούμενοι μοιράζονται ένα κελί.

Στις ΗΠΑ βρίσκονται οι περισσότεροι κρατούμενοι του κόσμου και ο αριθμός τους φθάνει τα 2,3 εκατομμύρια. Και εκεί αφήνονται ελεύθεροι καταδικασθέντες για πιο ελαφρά αδικήματα. Η Καλιφόρνια για παράδειγμα έχει αφήσει πρόωρα ελεύθερους ήδη 3.500 κρατούμενους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ υπέδειξε κυρίως ηλικιωμένοι και κρατούμενοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα να αφήνονται ελεύθεροι.

Στην Ευρώπη η Ιταλία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό, έχει προχωρήσει σε πρόωρες απολύσεις κρατουμένων. Στις αρχές Μαρτίου σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια σε 27 σωφρονιστικά καταστήματα με νεκρούς και τραυματίες. Εκεί τα επεισόδια προκάλεσαν η απαγόρευση των συγγενών να επισκέπτονται τους κρατουμένους

 ΠΗΓΗ:MSN

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΤΟ Τ.Χ.Σ. ΟΤΑΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΠΗΡΕ ΜΕΤΟΧΕΣ 600 ΔΙΣ ΚΑΙ ΕΔΩΣΕ 50 ΔΙΣ


Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΟΡΑΜΑ 97,9 22-08-2014:

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ Σ΄ΑΥΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΤΟ ΤΧΣ ΤΟ 2010 ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΟΥΤΕ ΞΕΡΑΜΕ ΑΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΔΗΛΑΔΗ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΤΗΣΑΝ ΤΟ ΤΧΣ;

ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΟΛΟ

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ 650 ΔΙΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ

ΠΗΓΗ: https://www.e-synews.gr/

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ: Η Παγκόσμια Τράπεζα εγκαινιάζει πρώτες πανδημικές ομολογίες ..


Η Παγκόσμια Τράπεζα εγκαινιάζει πρώτες πανδημικές ομολογίες για την υποστήριξη χρηματικού μηχανισμού χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης ύψους 500 εκατ. Δολαρίων.






Washington, DC, 28 Ιουνίου 2017 

Η Διεθνής Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (IBRD) ξεκίνησε σήμερα τη διάθεση ειδικών ομολόγων με σκοπό την παροχή οικονομικής στήριξης στον Μηχανισμό Χρηματοδότησης Έκτακτης Ανάγκης (PEF), ένα μηχανισμό που δημιουργήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα στις αναπτυσσόμενες χώρες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μιας πανδημίας.

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα ομόλογα της Παγκόσμιας Τράπεζας χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση προσπαθειών κατά των μολυσματικών ασθενειών και η πρώτη φορά που ο κίνδυνος πανδημίας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος μεταφέρεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το PEF θα παράσχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις αναπτυσσόμενες χώρες έναντι του κινδύνου εμφάνισης πανδημικών εστιών κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσω ενός συνδυασμού ομολόγων και παραγώγων που χρεώνονται σήμερα, ενός ταμείου μετρητών και μελλοντικών δεσμεύσεων από χώρες δωρητές για πρόσθετη κάλυψη.

Η συναλλαγή, που επιτρέπει στην PEF να εξοικονομήσει εκατομμύρια ζωές, υπερκαλύφθηκε κατά 200%, αντανακλώντας μια συντριπτικά θετική υποδοχή από τους επενδυτές και ένα υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στο νέο χρηματοδοτούμενο από την Παγκόσμια Τράπεζα μέσο. Με τόσο μεγάλη ζήτηση, η Παγκόσμια Τράπεζα ήταν σε θέση να τιμολογήσει τη συναλλαγή αρκετά κάτω από την αρχική καθοδήγηση από την αγορά. 

Το συνολικό ποσό του κινδύνου που μεταφέρεται στην αγορά μέσω των ομολόγων και των παραγώγων ανέρχεται σε 425 εκατομμύρια δολάρια.

"Με αυτήν τη νέα εγκατάσταση, έχουμε πάρει ένα βήμα που έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές και ολόκληρες οικονομίες από μία από τις μεγαλύτερες συστημικές απειλές που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Jim Yong Kim. «Απομακρυνόμαστε από τον κύκλο πανικού και παραμέλησης που χαρακτηρίζει τόσο πολύ την προσέγγισή μας στις πανδημίες. Αξιοποιούμε την εμπειρία της κεφαλαιαγοράς μας, την βαθιά κατανόηση του τομέα της υγείας, την εμπειρία μας για την αντιμετώπιση των αναπτυξιακών προκλήσεων και τις ισχυρές σχέσεις μας με τους χορηγούς βοήθειας και τον ασφαλιστικό κλάδο για να εξυπηρετήσουμε τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου. Αυτό δημιουργεί μια εντελώς νέα αγορά για ασφάλιση πανδημικού κινδύνου. Με βάση τα διδάγματα από την επιδημία Ebola στη Δυτική Αφρική, ο μηχανισμός θα συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας για όλους. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Γερμανίας για την υποστήριξή τους στην έναρξη αυτού του νέου μηχανισμού ».

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη δημιουργία του PEF τον Μάιο του 2016 στις συνόδους των Υπουργών Οικονομικών των G7 και των Κεντρικών Διοικητών στο Σεντάι της Ιαπωνίας.

Η PEF θα διοχετεύσει γρήγορα χρηματοδότηση σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρή εστία ασθένειας με πανδημικό δυναμικό. 

Η μοναδική δομή χρηματοδότησής της συνδυάζει χρηματοδότηση από τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδονται σήμερα με εξωχρηματιστηριακά παράγωγα που μεταφέρουν τον κίνδυνο έκρηξης πανδημίας σε αντισυμβαλλόμενους παράγωγους. 
 
Η δομή σχεδιάστηκε για να προσελκύσει ένα ευρύτερο, πιο ποικίλο σύνολο επενδυτών.

Το PEF έχει δύο παράθυρα. 

Το πρώτο είναι ένα «ασφαλιστικό» παράθυρο με ασφάλιστρα που χρηματοδοτούνται από την Ιαπωνία και τη Γερμανία, τα οποία αποτελούνται από ομόλογα και ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτελούνται σήμερα. 
 
Το δεύτερο είναι ένα παράθυρο «μετρητών», για το οποίο η Γερμανία χορήγησε αρχική χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. Ευρώ.
 
Το ταμείο θα είναι διαθέσιμο από το 2018 για τη συγκράτηση ασθενειών που ενδέχεται
να μην είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ασφαλιστικού παραθύρου.

Τα ομόλογα και τα παράγωγα για το παράθυρο «ασφάλισης» της PEF αναπτύχθηκαν από το Treasury της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνεργασία με τις κορυφαίες αντασφαλιστικές εταιρείες Swiss Re και Munich Re.
 
Η AIR Worldwide ήταν ο μοναδικός κατασκευαστής μοντέλων, χρησιμοποιώντας το μοντέλο πανδημίας AIR για την παροχή ανάλυσης κινδύνου από ειδικούς. Η Swiss Re Capital Markets είναι ο μοναδικός δρομολογητής για τη συναλλαγή. 

Η Swiss Re Capital Markets και η Munich Re είναι οι κοινοί φορείς διαμόρφωσης. 

Το Munich Re και η GC Securities, τμήμα της MMC Securities LLC, είναι συνδιοικητές.
Η Swiss Re Capital Markets Limited, η Munich Re και η GC Securities ήταν επίσης συνδιοργανωτές των συναλλαγών επί παραγώγων.

Τα ομόλογα θα εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος "κεφάλαιο σε κίνδυνο" του IBRD, επειδή οι επενδυτές φέρουν τον κίνδυνο να χάσουν μέρος ή το σύνολο της επένδυσής τους στο ομόλογο εάν ένα γεγονός επιδημίας ενεργοποιεί πληρωμές σε επιλέξιμες χώρες που καλύπτονται από το PEF.

Το PEF καλύπτει έξι ιούς που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν πανδημία. Αυτές περιλαμβάνουν νέους ορθομυξοϊούς (νέους ιούς πανδημίας της γρίπης
Α), Coronaviridae (SARS, MERS), Filoviridae (Ebola, Marburg) και άλλες ζωονοσογόνες ασθένειες (Κριμαίας Κονγκό, κοιλάδα Rift, πυρετός Lassa).

Η χρηματοδότηση της PEF σε επιλέξιμες χώρες θα ενεργοποιηθεί όταν μια εστία φθάσει σε προκαθορισμένα επίπεδα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των θανάτων, η ταχύτητα εξάπλωσης της ασθένειας και εάν η ασθένεια διασχίζει τα διεθνή σύνορα. 

Οι προσδιορισμοί για την ενεργοποίηση πραγματοποιούνται με βάση τα διαθέσιμα στο κοινό δεδομένα, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Οι χώρες που είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ασφαλιστικού παραθύρου της PEF είναι μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Αναπτύξεως (IDA), το ίδρυμα του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρέχει ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. 

Η PEF θα διοικείται από ένα διοικητικό όργανο, των οποίων τα μέλη με δικαίωμα ψήφου περιλαμβάνουν την Ιαπωνία και τη Γερμανία

Ο ΠΟΥ και η Παγκόσμια Τράπεζα λειτουργούν ως μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναπτύξει μερικά από τα πιο καινοτόμα μέσα ασφάλισης κατά της καταστροφής στην αγορά για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να διαχειριστούν τον κίνδυνο.

Τα τελευταία δέκα χρόνια το ίδρυμα εκτέλεσε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές κινδύνου καταστροφών

Κατανομή των πανδημικών ομολόγων του IBRD κατά τύπο επενδυτή
Κατανομή κατά τύπο επενδυτή
Class A
Class B
Ειδικός επενδυτής κατασχέσεων καταστροφών
61.7%
35.3%
Endowment  Προικοδότηση
3.3%
6.3%
Διαχειριστής κεφαλαίου
20.6%
16.3%
Ταμείο συντάξεων
14.4%
42.1%
Κατανομή ανά Τοποθεσία Επενδυτή
Class A
Class B
US
27.9%
15.0%
Europe
71.8%
82.9%
Bermuda
0.1%
2.1%
Japan
0.2%
0.0%

IBRD Pandemic Bonds Summary Terms and Conditions*
Type of Note
Class A
Class B
Issuer:
International Bank for Reconstruction and Development
International Bank for Reconstruction and Development
Trade Date:
June 28, 2017
June 28, 2017
Final Size (Bond only)**
USD 225 million
USD 95 million
Settlement Date:
July 7, 2017 
July 7, 2017
Scheduled Maturity Date:
July 15, 2020 extendable monthly in whole or in part, up to a maximum of 12 months following the Scheduled Maturity Date
July 15, 2020 extendable monthly in whole or in part, up to a maximum of 12 months following the Scheduled Maturity Date
Issue Price:
100%
100%
Bond Coupon:
6m USD LIBOR +6.50%
6m USD LIBOR +11.10%
Covered Perils:
Flu, Coronavirus
Filovirus, Coronavirus, Lassa Fever, Rift Valley Fever and Crimean Congo Hemorrhagic Fever
Redemption Amount:
The Notes will not be fully repaid if an event occurs
The Notes will not be fully repaid if an event occurs


(*) Ανατρέξτε στο Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο για λεπτομερή περιγραφή των Όρων και Προϋποθέσεων των ομολογιών, των συναφών κινδύνων όσον αφορά μια επένδυση σε ομόλογα και των σχετικών περιορισμών προσφοράς. 

Οποιαδήποτε προσφορά των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά με βάση το Συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο που καταρτίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα ή για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας.

(**) Υπήρξε επιπλέον ποσό ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκε στην αγορά παραγώγων.

Σχετικά με την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Διεθνής Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (IBRD), με την ονομασία Aaa / AAA (Moody's / S & P), είναι ένας διεθνής οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1944 και το αρχικό μέλος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Λειτουργεί ως παγκόσμιος αναπτυξιακός συνεταιρισμός που ανήκει σε 189 έθνη.
 
Παρέχει στα μέλη της υπηρεσίες χρηματοδότησης, εμπειρογνωμοσύνης και συντονισμού, ώστε να επιτύχουν δίκαιη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη στις εθνικές τους οικονομίες και να βρουν αποτελεσματικές λύσεις σε πιεστικά περιφερειακά και παγκόσμια οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δύο κύριους στόχους:
 
τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας και

την προώθηση της κοινής ευημερίας.

Επιδιώκει να τις επιτύχει πρωτίστως με την παροχή δανείων, προϊόντων διαχείρισης κινδύνου και εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη προς τους δανειοδοτούμενους κυβερνητικούς εταίρους της στις χώρες μεσαίου εισοδήματος και άλλες φερέγγυες χώρες και συντονίζοντας τις απαντήσεις σε περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. 

Έχει εκδώσει ομόλογα αειφόρου ανάπτυξης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές για 70 χρόνια για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της που έχουν θετικό αντίκτυπο.
Πληροφορίες σχετικά με τα ομόλογα της Διεθνούς Τράπεζας για τους επενδυτές διατίθενται στην ιστοσελίδα του Treasury της Παγκόσμιας Τράπεζας:
 www.worldbank.org/debtsecurities

Αποσπάσματα

Ο κ. Christian Mumenthaler, Διευθύνων Σύμβουλος της Swiss Re, δήλωσε:
«Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίξαμε την Παγκόσμια Τράπεζα τα τελευταία δυόμισι χρόνια στην προσπάθεια οικοδόμησης ενός καινοτόμου ασφαλιστικού οχήματος για την καλύτερη ανταπόκριση στις επιδημικές εκρήξεις. με εντολή της Παγκόσμιας Τράπεζας να αναπτύξει και να σχεδιάσει το «ασφαλιστικό παράθυρο» της PEF και να οδηγήσει τις προσπάθειες μάρκετινγκ της συναλλαγής στο ρόλο της ως μοναδικού διανομέα για την τοποθέτηση στην αγορά κεφαλαίων.
Η συνδυασμένη δομή των παραγώγων / κεφαλαιαγορών είναι μόνο μία από τις πολλές πρωτοποριακά στοιχεία της συναλλαγής αυτής.
Ανταμώνοντας έναν από τους πιο συστημικούς κινδύνους στον κόσμο, στηρίζει τη δέσμευση της Swiss Re για να καταστεί ο κόσμος πιο ανθεκτικός και η συνεχής ηγετική του θέση στην ασφαλιστική αγορά συνδεδεμένων αξιών ».

Ο κ. Joachim Wenning, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Munich Munich, δήλωσε:
«Η PEF δείχνει πόσο στενή συνεργασία μεταξύ του δημόσιου τομέα και των ασφαλιστών μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων των καταστροφών στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Munich Re είναι υπερήφανη που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον προορατικό και αξιόπιστο χρηματοδοτικό μηχανισμό από την αρχή.
Είμαι βέβαιος ότι οι βασικές μας ικανότητες στον τομέα της μοντελοποίησης, αναγνώρισης και διαχείρισης κινδύνων θα προωθήσουν αυτήν την πολύ καλή αιτία - ενισχύοντας την αντοχή των εταιρειών και των κοινωνιών.
Ελπίζουμε πραγματικά ότι η PEF θα αποτελέσει ένα βιώσιμο και αναπόσπαστο μέρος μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για την υγεία, ώστε ο πλανήτης μας να είναι πιο ανθεκτικός σε επικίνδυνους επιδημικούς και πανδημικούς κινδύνους».

Ο Peter Hearn, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Guy Carpenter & Co, δήλωσε:
«Η προοπτική της αγνωστικής κεφαλαιοποίησης μας προσφέρει ένα καινοτόμο συνδυασμό καταστροφικών ομολόγων και ανταλλαγών, παρέχοντας στην Παγκόσμια Τράπεζα ένα ευρύ φάσμα οικονομικά αποδοτικών προϊόντων μεταφοράς κινδύνου, Οι μηχανισμοί αυτοί θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και θα δώσουν στους επενδυτές και στους (επαν) ασφαλιστές της ILS μεγαλύτερη πρόσβαση σε μια μη συσχετιζόμενη κατηγορία κινδύνου και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Παγκόσμια Τράπεζα με την εφαρμογή της τη χρηματοδότησή του.»


ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ:
World Bank Launches First-Ever Pandemic Bonds to Support $500 Million Pandemic Emergency Financing Facility