Πολυάριθμα τα οφέλη της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας
Πέντε εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο οφείλονται σε έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, καθώς τα μη δραστήρια άτομα παρουσιάζουν 20-30% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε νόσημα.
Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας (6/4). Τουλάχιστον 1 στους 4 ενήλικες δεν τηρεί τα ελάχιστα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας με βάση την ηλικία που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ως φυσική δραστηριότητα λογίζεται κάθε μορφή κίνησης που μπορεί να γίνει σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους κατά την ενασχόληση στο σπίτι, στην εργασία ή στον ελεύθερο χρόνο του ατόμου και διακρίνεται σε χαμηλής, μέτριας και υψηλής έντασης.
Τα οφέλη της φυσικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα όταν αυτή είναι συστηματική (π.χ. βάδισμα, ποδηλασία, ενασχόληση με αθλήματα) είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν τη βελτίωση της κατάστασης του καρδιοαναπνευστικού και μυοσκελετικού συστήματος, τη βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης του ατόμου και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι ακόμη πιο έντονη μεταξύ των ασθενών με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς η δύσπνοια, η μυϊκή αδυναμία και η κατάθλιψη περιορίζουν συχνά τον ασθενή στο σπίτι, επισημαίνει η ΕΠΕ.
Τον τελευταίο χρόνο η πανδημία και τα αναγκαία lockdown οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της σωματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ασθενείς με χρόνιες πνευμονοπάθειες, με δυσμενείς βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους, τονίζει η ΕΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία η φυσική δραστηριότητα, ακόμη και κάτω από αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες.
Φυσικά, προσθέτει, όταν αυτή συνδυάζεται με θεραπευτική άσκηση, δηλαδή με εξατομικευμένη, δομημένη και επαναλαμβανόμενη σωματική δραστηριότητα, όπως αυτή που προσφέρει ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών υγείας στα πλαίσια της πνευμονικής αποκατάστασης, τα αποτελέσματα είναι πολλαπλάσια, με μείωση της συμπτωματολογίας και των παροξύνσεων της νόσου, ελάττωση των ημερών ασθένειας, ενίσχυση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης και τελικά βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα προγράμματα πνευμονικής αποκατάστασης έχουν ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών, σημειώνει η ΕΠΕ.
«Δυστυχώς στην Ελλάδα λειτουργούν σε ορισμένα μόνο δημόσια ιδρύματα και δεν αποζημιώνονται, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμα σε περιορισμένο μόνο αριθμό ασθενών. Επομένως τώρα, εξαιτίας των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, η ενίσχυση αυτών των προγραμμάτων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ», καταλήγει.
Πηγή: elenitheodoropoulou.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου