Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφορικά με την κίνηση της Αιγύπτου να αποδεχθεί τα όρια της τουρκικής και όχι της ελληνικής εν δυνάμει ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, γραμμή που προκύπτει από την συμφωνία για την ελληνική και αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Όπως ήδη είχαμε αναφέρει η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη διαγωνισμού για την εκμετάλλευση 24 οικοπέδων με πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων τόσο στη Μεσόγειο όσο και στον Κόλπο του Σουέζ.
Ωστόσο, σε ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.
Αυτό σημαίνει ότι η Αίγυπτος αναγνωρίζει την τουρκική δικαιοδοσία για ΑΟΖ στην συγκεκριμένη περιοχή, την οποία έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει η Ελλάδα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του ΥΠΕΞ, ότι θα προχωρούσε σε δεύτερο χρόνο σε διευθέτηση της ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.
Κυρίως όμως, η αποτύπωση των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας σε αυτό το σημείο του χάρτη αποτελεί και μια έμμεση πλην σαφή αποδοχή ότι το Κάιρο λαμβάνει αποστάσεις από τις απόψεις περί συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας και θεωρεί την Τουρκία ως συνομιλητή για το συγκεκριμένο σημείο και όχι την Ελλάδα.
Τα τουρκικά ΜΜΕ, μιλούν για «πανικό» της Ελλάδας και «σοκ», μετά από αυτή την απόφαση από το Κάιρο την οποία, όπως λένε οι Τούρκοι, η Αθήνα τη θεωρείο "προδοτική". Οι ευθύνες όμως του ΥΠΕΞ για την κατάσταση αυτή όπως έχει διαμορφωθεί είναι τεράστιες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου