Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Φωτογραφία - ντοκουμέντο από το ρήγμα στο Kemal Reis

Τη χτυπημένη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ Kemal Reis απεικονίζει φωτογραφία - ντοκουμέντο, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S» Λήμνος, που παρακολουθούσε το Oruc Reis.



Φωτογραφία - ντοκουμέντο από το ρήγμα στο Kemal Reis


Τη χτυπημένη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ Kemal Reis απεικονίζει φωτογραφία - ντοκουμέντο, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S» Λήμνος, που παρακολουθούσε το Oruc Reis.

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε.


Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρύμνη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση.

Το ναυτικό ατύχημα δεν πήρε διαστάσεις θερμού επεισοδίου λόγω της ψυχραιμίας που επιδείχτηκε. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να «ντύσει» προπαγανδιστικά το συμβάν, δηλώνοντας ότι: «Είπαμε, μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και έλαβαν την πρώτη απάντηση».



Το «Kemal Reis» αποσύρθηκε μετά το συμβάν από τη συνοδεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis με το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας να υποστηρίζει ότι του ανατέθηκε αποστολή συνοδείας στο άλλο ερευνητικό σκάφος, το Barbaros, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κύπρου.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν επίσης παραποιημένη φωτογραφία και ψευδή στοιχεία, ισχυριζόμενα ότι η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» υπέστη ζημιές. Ωστόσο, το ελληνικό πλοίο παραμένει επιχειρησιακό στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την επομένη του συμβάντος συμμετείχε σε κοινή άσκηση με γαλλικά πλοία.

Στο πρόσφατο διάγγελμά του για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τον κίνδυνο «ατυχήματος» λόγω της μεγάλης συγκέντρωση πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε:

«Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης από την πλευρά της Τουρκίας αποτελεί επίσης και παραδοχή ανυπαρξίας νομικά ισχυρών θέσεων. Γιατί η προβολή ισχύος δεν είναι παρά απόπειρα να αντισταθμιστεί η αδυναμία της σε θέματα Δικαίου. Απαντώντας στην ανάπτυξη του στόλου της, αναπτύξαμε και εμείς τον δικό μας, θέτοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας σε επιφυλακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Έλληνες έχουν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας που έχω και εγώ.»

«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές.»

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου