Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ (ΜΕΡΟΣ 2) Β.ΑΦΡΙΚΗ-ΛΙΒΥΗ


ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ (ΜΕΡΟΣ 2) Β.ΑΦΡΙΚΗ-ΛΙΒΥΗ


ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ 



ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΑΝΕ



ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΘΗΚΕ ΟΣΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΣΤΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΤΡΗΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΞΟΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΛΛΑΝΙΑ ΥΨΙΣΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΕΛΛΑΝΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΕΛΛΑΝΙΟΥΣ ΗΜΙΘΕΟΥΣ ΜΑΣ ΒΑΣΗΛΕΙΣ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΕΡΠΑΤΙΣΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΩΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ...


ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΣΤΟ ΔΙΑ-ΔΙΚΤΥΟ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΕΣ ΕΥΣΤΑΘΟΥΝΕ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΓΡΑΦΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΛΑΜΠΡΑ ΙΕΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΜΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΚΙΟΥ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΣΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΑΤΙΣΑΝΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝΕ..

ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΒΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΣ ΝΑ ΕΝΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ,ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΑΞΟΥΜΕ ΑΝΑΛΟΓΟΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΑΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗ ΩΣ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΙΕΡΩΝ ΓΕΩΔΕΤΗΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΑΣ ΩΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΗΣ Β.ΑΦΡΙΚΗΣ (ΑΦΡΟΔΙΚΗΣ)ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ.


 
Στη βόρεια ακτή της Αφρικής, ακριβώς απέναντι και νοτίως της Ελλάδος σε απόσταση 250 μιλίων απ΄αυτήν, υπήρξε χώρος ανάπτυξης σπουδαίου ελληνικού αποικισμού. 

Στην κατάφυτη Κυρηναϊκή οι πρόγονοί μας αποίκησαν -δεν κατέκτησαν- τα λιβυκά παράλια και ίδρυσαν σταδιακά πέντε ελληνικές πόλεις, που έμελλε να συγκροτήσουν την Πεντάπολη



ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ.
(Κυρήνη, Απολλωνία, Πτολεμαΐδα, Ταύχειρα-Αρσινόη, Ευεσπερίδες-Βερενίκη).


2.ΑΦΡΙΚΗ(ΛΙΒΥΗ)

Κυρήνη (cyrena)

Η Κυρήνη Σύμφωνα με την παράδοση, το Μαντείο των Δελφών εκπόνησε χρησμό, με τον οποίον ώθησε τους Έλληνες της Σαντορίνης να αναζητήσουν στην Βόρεια Αφρική νέο τόπο κατοικίας. Έτσι το 631 π.Χ. ίδρυσαν την Κυρήνη. 

Με τα χρόνια ακολούθησαν και άλλοι Έλληνες μεταξύ των οποίων και Πελοποννήσιοι και Κρήτες.
Γρήγορα αναπτύχθηκε κι εξελίχτηκε σε κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στη Β. Αφρική ενώ αποτελούσε επίσης μεγάλο εμπορικό κέντρο. Τον 3ο αιώνα π.Χ., στην πόλη ιδρύθηκε η φιλοσοφική Σχολή της Κυρήνης από τον Αρίστιππο, μαθητή του Σωκράτη. 
ΔΩΡΙΚΟΙ ΚΙΟΝΕΣ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΥΛΑΙΩΝ ΟΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΒΩΜΟΙ ΚΑΙ ΝΑΟΙ ΟΠΩΣ ΤΟΥ. ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΕΚΑΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ ΤΗΣ ΊΣΙΔΟΣ ΤΟΥ ΑΔΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ....


 
ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΕΟΝΤΩΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ...


 
ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ , ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ. ...





Στον ναό βρέθηκε το 1860/1 ένα άγαλμα του Απόλλωνα με την λύρα του, σήμερα βρίσκεται στο Βρετανικό μουσείο (που αλλού;) μαζί με άλλα 100 αγάλματα που βούτηξαν οι Βρετανοί όταν ανάσκαψαν την περιοχή.








 
Κυρήνη Λιβύης αγάλματα με Μούσες



 
Κυρήνη βωμός Δημητράς και κόρης Περσεφώνης


Κυρήνη βωμός Ασκληπειού

 
Κυρήνη Ναός Δήμητρας




 
Κυρήνη Ναός Διόνυσου





Κυρήνη- Ο ναός του Διός 

Ο ναός είναι λίγο μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα, γεγονός που μας δείχνει την σημασία αλλά και την ευμάρεια της πόλης εκείνη την εποχή.

Καταστράφηκε στην εξέγερση των Εβραίων το 115 μΧ












Ο Ναός του Διός στην Λιβύη ήταν μεγαλύτερος από τον Παρθενώνα
και τον Ναό του Διός στην Ολυμπία.




Σε κοντινή απόσταση από τη Σούσα είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Κυρήνης με τεράστιο ενδιαφέρον.












Απολλωνία (apollonia)

H Aπολλωνία δημιουργήθηκε τον 7 αιώνα π.Χ. απο Έλληνες αποίκους της Λιβύης
Η Απολλωνία, το επίνειο της Κυρήνης, πήρε το όνομά της από τον προστάτη της, τον Απόλλωνα, υπήρχε μάλιστα και μεγάλος ναός αφιερωμένος στο Θεό.

Πατρίδα του Μαθηματικού και Αστρονόμου Ερατοσθένη, οι Ευσπερίδες, που πήραν το όνομά τους από τον Κήπο των Εσπερίδων, τον οποίον γνωρίζουμε από τους άθλους του Ηρακλή με τους 250 μαρμάρινους κίονες, τα Σάβρατα με τα ψηφιδωτά και τους αμέτρητους αρχαιοελληνικούς ναούς, κ.α.
Έξω από τα τείχη της πόλης, διατηρείται ακόμα το αρχαίο Ελληνικό θέατρο της Απολλωνίας
Ένα μεγάλο μέρος της πόλης, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λόγο ενός μεγάλου σεισμού το 365 μ.Χ. Στην σημερινή κωμόπολη ζουν ελληνόφωνοι κρητικοί μουσουλμάνοι με ονόματα σε ακης, που κατ΄ άλλους εξορίστηκαν εκεί, κάπου 2000 άτομα, ως κακοποιά στοιχεία από την Τουρκική διοίκηση λίγο πριν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, κατ΄ άλλους όμως έφυγαν μόνοι τους από τα Χανιά και το Ρέθυμνο εκείνη την εποχή από τον φόβο αντιποίνων.






















Πτολεμαϊδα (ptolemais)

Η Τολμέïθα παλαιότερα γνωστή ως Πτολεμαΐδα, είναι μια ήσυχη πόλη στο Al Marj, στην βορειοανατολική Λιβύη. Eκεί υπάρχει ο ναός της Δήμητρας και η εκπληκτική αρχαία Ελληνική αγορά. Κάτω απο την αγορά υπάρχει το εκπληκτικό υδρευτικό συστημα που δημιούργησαν οι Έλληνες άποικοι τον 4ο αιώνα π.Χ.Έχει ανακαλυφθεί ακόμη θέατρο με ακέραια την ορχήστρα του, στοά με μήκος 118μ., την οποία κοσμούσαν 56 αγάλματα του Ηρακλή και του Ερμή, ναός αφιερωμένος στον Λύκαιο Δία, οι θέρμες του Ιουστινιανού και του Αδριανού, άγαλμα της Αφροδίτης και άγαλμα της Αθηνάς σε 100 αντίγραφα περίπου

















Ταύχειρα-Αρσινόη (taiheira-arsinoe)

Η Ταύχειρα ήταν αρχαία πόλη της Κυρηναϊκής, που ιδρύθηκε γύρω στο 625 π.Χ. από Έλληνες αποίκους. Ήταν μέλος της κυρηναϊκής πενταπόλεως. Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους μετονομάστηκε σε Αρσινόη και έκτοτε γνώρισε μεγάλη ακμή μέχρι την καταστροφή της από τους Άραβες το 643. Οι ανασκαφές στην σύγχρονη πόλη Τόκρα έφεραν στο φως ερείπια κτηρίων και τειχών, καθώς και τμήματα του ρυμοτομικού σχεδίου της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάφοι της, που είχαν ανοιχθεί στην περιοχή των λατομείων και περιείχαν ωραιότατα αγγεία. Επίσης, σε μια περιοχή της πόλης κοντά στο λιμάνι ανασκάφτηκαν αποθέτες ενός ιερού (ίσως της Δήμητρας και της Κόρης) του 7ου π.Χ. αιώνα, στους οποίους βρέθηκαν όστρακα αγγείων που είχαν εισαχθεί από την Κρήτη, τη Ρόδο, τις Κυκλάδες, την Λακωνία και την Κόρινθο. Εντυπωσιακά είναι τα ερείπια του βυζαντινού τείχους της πόλης, που κτίστηκε στα ερείπια του προγενέστερου ελληνιστικού.









Ευεσπερίδες-Βερενίκη (euesperides-berenice)
Οι ευεσπερίδες ιδρύθηκε γύρω στο 525 π.Χ., πιθανώς από ανθρώπους από την Κυρήνη ή από την Barca , σε μια άκρη της λιμνοθάλασσας που ανοίγει προς τη θάλασσα. Το όνομα ευεσπερίδες θεωρείται ότι αναφέρεται στους μυθολογικούς κήπους των Εσπερίδων. Μετά τον Πτολεμαίο ΙΙΙ που παντρεύτηκε Βερενίκη, κόρη του διοικητή της Κυρήνης το 246 π.Χ., η πόλη πήρε το όνομά της βερενίκη από αυτην. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό στα μάτιατου Πτολεμαίου,διότι μετέφερε ολόκληρη την πόλη στη σημερινή τοποθεσία της Βεγγάζης, αν και η κίνηση μπορεί να είχε προκληθεί από την καθίζηση της λιμνοθάλασσας.

Τα παλαιότερα νομίσματα που κόπηκαν στο μερος είναι από το 480 π.Χ. και φέρουν χαρακτική των Δελφών. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η πόλη είχε κάποια ανεξαρτησία από την Κυρήνη εκείνη την εποχή. Το σύνταγμα του Ευερίδη ήταν παρόμοιο με εκείνο της Κυρήνης , που σημαίνει ότι κυβερνήθηκε από ένα διοικητικό συμβούλιο και ένα συμβούλιο πρεσβυτέρων. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου , η πόλη γνώριζε αβέβαιους καιρούς και ακόμη και η δυναστεία των Πτολεμαίων δεν μπόρεσε να διατηρήσει την Πεντάπολη . Αργότερα έγινε επισκοπή και αναλήφθηκε από τους Οθωμανούς το 1540. Σύγχρονη Βεγγάζη είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από την πόλη του Πτολεμαίου , πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα να βρεθούν απτά υπολείμματα από την αρχαιότητα.













=======================================================================

ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ Β. ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗ ΑΠΟΙΚΙΑ ΩΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ.

ΕΙΔΑΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΧΑΡΑΞΑΝΕ ΓΕΙΩΣΑΝΕ ΔΙΔΑΞΑΝΕ ΚΑΙ ΔΩΣΑΝΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΗ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.
ΒΕΒΑΙΑ ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΘΗΤΑ ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΤΟΣΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΚΑΛΛΟΣ ΠΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΕΘΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ.ΟΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ..



ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ


ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΣ!!!!

ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΧΑΣΑΜΕ Η ΜΑΣ ΚΑΝΑΝΕ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ!!

ΔΥΝΑΜΗ ΦΩΣ


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ......



ΠΑΡΗΣ ΔΡΕΛΛΑΣ

ΠΗΓΗ: https://esy-platykampoy2.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου