Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Τα υπέρογκα δάνεια του ζεύγους Μητσοτάκη και τα «σκοτεινά σημεία» στο πόθεν έσχες


Τα υπέρογκα δάνεια του ζεύγους Μητσοτάκη και τα «σκοτεινά σημεία» στο πόθεν έσχες

Την ώρα που δηλώνουν συνολικό εισόδημα 270.907, (199.057 ευρώ ο πρωθυπουργός και 71.850 η σύζυγός του), το ζεύγος Μητσοτάκη δηλώνει δάνεια συνολικού ύψους 1.362.072 ευρώ. 

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζει συνολικές δανειακές οφειλές ύψους 449.204 ευρώ. Από αυτές τα 150.000 ευρώ είναι δάνειο από την Αλεξάνδρα Gourdain, το οποίο έλαβε τον Απρίλιο του 2018, ενώ σε άλλα δύο δάνεια είναι συνοφειλέτης. 

Η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, έχει συνολικές δανειακές οφειλές 912.868 ευρώ. Από αυτές, το μεγαλύτερο υπόλοιπο οφειλής είναι 853.133 ευρώ, από ένα δάνειο 900.000 ευρώ που είχε λάβει από την Τράπεζα Πειραιώς το 2009. 

Πρόκειται για το ένα τρίτο δανείου που η κ. Γκραμπόφσκι έχει λάβει με άλλους δύο συνοφειλέτες με ημερομηνία λήξης υποχρέωσης το 2039.

Ερωτηματικά από το Πόθεν Έσχες

Την ίδια στιγμή, κάποια ερωτήματα προκύπτουν από το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους. Σύμφωνα με το Documento, από τη δήλωση αυτή απουσιάζει η εταιρεία SCI PERSONAL VENTURES η οποία συστήθηκε το 2006, μερικές μέρες αφότου υπήρξε η κατά δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διάσταση με τη σύζυγό του. Η εταιρεία ανήκε κατά 95% στην ίδια και κατά 5% στον ετεροθαλή αδελφό της.  

Στη δήλωση πόθεν έσχες του 2018 (που αφορά το έτος 2017) ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως η SCI PERSONAL VENTURES μεταβιβάστηκε σε συγγενικό πρόσωπο. Ωστόσο, η εφημέριδα ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές δεν υπήρχε μεταβίβαση της εταιρείας σε άλλο πρόσωπο, δημοσίευμα στο οποίο δεν υπήρξε απάντηση από τον πρωθυπουργό. 

Στη νέα δήλωση πόθεν έσχες του κυρίου Μητσοτάκη , η εταιρεία δεν υπάρχει αλλά και πάλι, όπως αναφέρει το Documento, σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές παραμένει ιδιοκτησίας της κυρίας Μητσοτάκη. Το ίδιο αναφέρεται και στο Εμπορικό Μητρώο της Γαλλίας με την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων να έχει γίνει πριν από τέσσερις ημέρες, στις 7 Μαΐου. Τα ίδια στοιχεία προκύπτουν και από τον ιστότοπο Societe, ο οποίος είναι ιστότοπος τραπεζικής ενημέρωσης και παρουσιάζει το καταστατικό της εταιρείας και τη σύζυγο του πρωθυπουργού ως ιδιοκτήτη της εταιρείας και σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν ένα μήνα το παρατηρητήριο Vouli Watch με αναφορά του στον Άρειο Πάγο είχε ζητήσει τη δικαστική έρευνα για προβληματικές δηλώσεις Πόθεν Έσχες, μεταξύ αυτών, και του πρωθυπουργού. 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου