Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Η ΤτΕ δίνει 1,8 εκατ. ευρώ σε Rothschild, Boston Consulting και Deloitte για μια «bad bank»

Προ ημερών ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός δήλωσε στη Βουλή πως η δημιουργία μιας εθνικής «bad bank» για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών θα κόστιζε στον Έλληνα φορολογούμενο 10 δισ. ευρώ. Την ίδια άλλωστε εκτίμηση κάνουν και οι θεσμοί, οι οποίοι θεωρούν την bad bank ως μη συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία , αλλά κυρίως εξαιρετικά επιβαρυντική για τα δημόσια οικονομικά.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί από την πλευρά του πως η δημιουργία μιας bad bank, ήτοι μιας εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού (Asset Management Company), όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι μια λύση που θα απεμπλέξει τις τράπεζες από την κοστοβόρα και χρονοβόρα διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Δεδομένου ότι ο κ. Στουρνάρας είναι επίμονος, ανέθεσε σε διεθνείς οίκους όπως οι Rothschild, Boston Consulting και Deloitte την κατάρτιση πρότασης για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Και αυτό το έκανε ως ανεξάρτητος φορέας, χωρίς να υπάρχει κεντρική γραμμή από την κυβέρνηση.

Άλλωστε η ΤτΕ θα είναι και εκείνη που θα πληρώσει τους εν λόγω οίκους.

Η κεντρική τράπεζα δρομολόγησε διαγωνιστική διαδικασία για την πρόσληψη των συμβούλων κατά την οποία κατατέθηκαν ξεχωριστές προσφορές. Οι ανάδοχοι του έργου επελέγησαν από το Γενικό Συμβούλιο της TτE, μετά την αξιολόγηση των προσφορών τους, αλλά και κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων των υπηρεσιών της Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και το συγκεκριμένο έργο θα κοστίσει πανάκριβα στην ΤτΕ, το πιθανότερο είναι πως δεν θα υλοποιηθεί ποτέ καθώς η bad bank είναι ασύμβατή με την κοινοτική οδηγία BRRD και τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνολική αμοιβή των Rothschild, Boston Consulting και Deloitte για την πρόταση σύστασης της εταιρείας διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού θα ανέλθει κοντά στο 1,8 εκατ. ευρώ (όσο η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς τις Ένοπλες Δυνάμεις για την ανακαίνιση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων).

ΠΗΓΗ: www.cnn.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

EMAIL: dionniblog@gmail.com





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:



 

 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου